Reinigen of desinfecteren?

Reinigen of desinfecteren?

Moet er gereinigd of gedesinfecteerd worden? Deze vraag is tegenwoordig actueler dan ooit tevoren, omdat het belang van hygiëne enorm is toegenomen. Maar wat is dan precies hygiënisch? In deze blog leggen wij aan u uit wat het verschil is tussen reinigen en desinfecteren en wanneer reinigen niet meer voldoende is en er ook gedesinfecteerd moet worden. 

Wat is het verschil tussen reinigen en desinfecteren? 

Het belangrijkste verschil tussen reinigen en desinfecteren is dat met reinigen het vuil van het desbetreffende oppervlak wordt verwijderd, en dat met desinfecteren de bacteriën worden gedood. Wanneer dit in de goede volgorde wordt gedaan word er eerst gereinigd en daarna pas gedesinfecteerd. Deze volgorde is belangrijk omdat het vuil en vet dan al verwijderd is, hieronder bevinden zich vaak micro-organismen zoals bijvoorbeeld hardnekkige bacteriën, ziektekiemen of zelfs schimmels. Wanneer er eerst gereinigd is, kunnen we deze eenvoudig bestrijden met een desinfectiemiddel. In het geval dat u zich zorgen maakt, niet alle soorten bacteriën zijn gevaarlijk, sommige zijn zelfs goed voor ons. Toch is het veiliger om regelmatig te reinigen en te desinfecteren. 

Wanneer moet er gereinigd worden?

Er moet (regelmatig) gereinigd worden om het zichtbare vuil van het oppervlak te verwijderen, zoals stof, kruimels, kringen van kopjes etc. Dit kan gedaan worden door het oppervlak bijvoorbeeld te vegen, wassen of borstelen. Hiermee worden nog geen bacteriën gedood, maar worden dit wel minder. Producten die veel gebruikt worden bij het reinigen van oppervlakken zijn:

 • Zeep
 • Wasmiddel
 • Stofzuigers
 • Ontvetters
 • Glasreinigers

Reinigen is bedoeld als preventieve maatregel tegen bacteriën, ziektekiemen en schimmels. Door middel van reinigen willen we voorkomen dat micro-organismen zich kunnen vermeerderen of verspreiden. Bij een correcte schoonmaak komt veel kijken, wanneer er verkeerd wordt schoongemaakt kunnen er micro-organismen achterblijven of zich vermeerderen. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig en correct wordt schoongemaakt.

Wanneer moet er gedesinfecteerd worden?

Desinfecteren is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen. Wanneer micro-organismen worden geïnactiveerd betekent dit dat het aantal micro-organismen wordt teruggedrongen tot een normaal niveau. Oppervlakken die vaak aangeraakt worden moeten gedesinfecteerd worden. Dit is vooral nodig op plekken waar veel ziekteverwekkers aanwezig kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld in een ziekenhuis of andere praktijkruimte. Producten die veel worden gebruikt bij het desinfecteren zijn: 

 • Alcohol
 • Bleek
 • Chloor

Desinfecterende middelen werken niet voldoende wanneer het oppervlak nog vuil, stoffig of nat is, dan blijven de micro-organismen als het ware verscholen. Het oppervlak moet ten alle tijden eerst worden gereinigd en volledig opgedroogd zijn. Bij het desinfecteren is het wenselijk om wegwerphandschoenen te dragen en na afloop uw handen grondig te wassen. Voor optimale hygiëne thuis is het belangrijk om de volgende plekken regelmatig te desinfecteren, hier vormen zich veel micro-organismen: 

 • Deurklinken
 • Lichtknopjes
 • Elektronische apparaten (zoals bijvoorbeeld uw mobiele telefoon, laptop en televisie) 
 • Het aanrecht, en dan in bijzonder na het bereiden van vlees of vis
 • Badkamerkranen
 • Zeeppompjes
 • De vloer (wanneer u kleine kinderen heeft)

Controle van het toelatingsnummer

De meeste desinfecterende middelen vallen onder biociden, een biocide is een stof of mengsel die een of meer werkzame stoffen bevat of genereert en bestemd is om schadelijke of ongewenste micro-organismen te vernietigen (schimmels, bacteriën, ziektekiemen etc.). Een biocide moet altijd een toelatingsnummer hebben, daarmee onderscheid een desinfectiemiddel zich van een normaal reinigingsmiddel. Zonder toelatingsnummer mag het desinfectiemiddel wettelijk niet gebruikt worden als biocide, daarom is het altijd verstandig om het toelatingsnummer van een middel op te vragen om te controleren of het middel gebruikt mag worden. U kunt het toelatingsnummer van een biocide vinden in de nationale databank van het CTGB of in de Europese variant ECHA. In deze databanken kunt u tevens meer informatie vinden over de biocide en diens werking. Indien u er niet zelf uitkomt hoe u de toelatingsnummers in deze databanken kunt gebruiken, in de brochures van VSR en NVZ kunt u hierover een uitgebreide uitleg vinden. 

Doden desinfecterende doekjes virussen?

Waarschijnlijk vraagt u zich af of desinfecterende doekjes ook daadwerkelijk genoeg desinfecteren. Vooral omdat wegwerpmaterialen het gunstigst zijn in de schoonmaak. Maar omdat desinfecterende doekjes maar voor een aanzienlijk korte tijd werkzaam zijn, hebben deze vaak niet genoeg tijd om de micro-organismen te doden. Het is daarom belangrijk om de details te lezen op de verpakking van de desinfecterende doekjes die u gebruikt. Een handig advies is om alleen desinfecterende doekjes te gebruiken welke tenminste 60% alcohol bevatten, zodat er in de korte tijd dat de doekjes werken genoeg micro-organismen kunnen worden bestreden.

Overige maatregelen om het verspreiden van micro-organismen te voorkomen

Om het verspreiden van micro-organismen tegen te gaan kunt u natuurlijk ook nog andere maatregelen treffen. Zo kunt u bijvoorbeeld:

 • Zichtbaar vuile oppervlakken direct reinigen
 • Gooi wegwerpdoekjes die zijn gebruikt om een oppervlak te reinigen direct hierna weg
 • Gebruik afvalbakken en zeepdispensers die u niet met uw handen hoeft aan te raken
 • Gebruik tijdens het dweilen van elke kamer schoon dweilwater (of wanneer het water zichtbaar vies is)
 • Was uw handen na het gebruiken van het toilet, tussen het veranderen van werkzaamheden, na het hoesten of niezen en na het aanraken van een vuil oppervlak
 • Blijf thuis wanneer u ziek bent
 • Probeer om uw handen uit uw gezicht te houden
 • Nies of hoest in een papieren zakdoek en gooi deze hierna direct weg 

Over Schoonmaakbedrijf MSE

Wanneer het gaat om schoonmaken bent u bij Schoonmaakbedrijf MSE aan het juiste adres, onze medewerkers maken op een professionele en betrouwbare wijze schoon. Van kantoren en praktijkruimtes tot algemene ruimtes, MSE is thuis in alles wat met steriliteit te maken heeft. We zorgen er voor dat de ruimte niet alleen schoon voor het oog, maar echt schoon is. Zo hoeft u zich niet druk te maken over het schoonhouden van de ruimte, en kunt u zich bezighouden met andere dingen. Wij voeren onze werkzaamheden dagelijks met veel plezier uit. Dit doen wij met opgeleide, flexibele en proactieve medewerkers. Onze medewerkers beschikken niet alleen over de basisopleiding schoonmaak, maar worden ook ingewerkt op de vaste schoonmaak locaties. Zo zorgen wij ervoor dat al onze medewerkers professioneel en dienstbaar zijn, en niet opgeven tot alles echt schoon is. 

Ga naar alle nieuwsberichten.