Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen

Heeft u zonnepanelen en vraagt u zich af of u deze ook moet (laten) reinigen? U zou namelijk kunnen denken dat zonnepanelen vanzelf schoongespoeld worden door de regen, maar dit klopt niet. Door vieze zonnepanelen kunt u namelijk rendement verliezen, en zijn vieze zonnepanelen wel verzekerd?  In deze blog vertellen wij u meer over het belang van het professioneel laten reinigen van uw zonnepanelen, zodat u gebruik kunt maken van optimaal rendement en voordeel.

Waarom moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 41% van de eigenaren van zonnepanelen deze nog nooit schoon hebben gemaakt. Echter vervuilen uw zonnepanelen wel door verschillende omgevingsinvloeden zoals bijvoorbeeld onder andere stof, roetdelen, mos en uitwerpselen van vogels. Hoe veel en hoe snel uw zonnepanelen vervuilen is afhankelijk van de omgeving en de locatie van uw zonnepanelen. Het vervuilen van zonnepanelen werkt in uw nadeel omdat dit een lagere opbrengst (rendement) oplevert. Het antwoord is dus ja, voor een optimale opbrengst van uw zonnepanelen moet u uw zonnepanelen (professioneel laten) reinigen. Wanneer u de keuze maakt om uw zonnepanelen te reinigen raden we aan om dit te laten doen, en dat wel in het begin van de lente. Uw zonnepanelen werken optimaal wanneer u ervoor kiest om deze minimaal eens per jaar te laten reinigen en het in deze periode laat doen, omdat uw zonnepanelen in de periode tussen april en oktober het meeste licht opvangen en dus energie opwekken. 

Misverstanden met betrekking tot het laten reinigen van zonnepanelen

Er zijn veel misverstanden rond het laten reinigen van zonnepanelen, er wordt zoals we eerder al noemden, vaak gedacht dat een stevige regenbui het vuil op uw zonnepanelen wel weg zal spoelen. Een stevige regenbui zal inderdaad grotendeels het stof op uw zonnepanelen wegspoelen, maar dit is helaas niet voldoende. Het gevolg van dit misverstand is dus dat u rendement verliest door bijvoorbeeld hardnekkige uitwerpselen van vogels. Dit is ook niet geheel onschadelijk, uw zonnepanelen kunnen namelijk door de uitwerpselen van vogels beschadigd raken wanneer dit te lang blijft zitten. Neem als voorbeeld de lak van uw auto, wanneer daar te lang uitwerpselen van vogels op blijven zitten gaat de lak branden en ontstaan er doffe plekken en lakbeschadigingen. Ditzelfde effect hebben uitwerpselen van vogels op uw zonnepanelen, maar helaas zijn veel mensen hiervan niet op de hoogte. 

Verlies ik rendement wanneer ik mijn zonnepanelen niet laat reinigen?

Wanneer u ervoor kiest om uw zonnepanelen niet te laten reinigen, heeft dit gevolgen wat
betreft uw rendement. Het verlies van rendement door het niet laten reinigen van uw zonnepanelen ligt tussen de 4 en de 10% per jaar. Wanneer dit oploopt kan dit dus een groot verlies voor u zijn. Dit percentage is natuurlijk ook voor een groot deel beïnvloed door externe factoren afhankelijk van de omgeving en locatie van uw zonnepanelen. 

Grote factoren voor rendementsverlies kunnen bijvoorbeeld zijn: 

 • Stof
 • Uitwerpselen van vogels
 • Roetdelen (rond snelwegen en industriegebieden)
 • Algenaanslag 
 • Atmosferische vervuiling
 • Mos

Om rendementsverlies tegen te gaan, is het belangrijk om uw zonnepanelen met regelmaat te laten reinigen. Zo vangen uw zonnepanelen optimaal zonlicht op en heeft u meer voordeel, en kunt u het hele jaar door genieten van een optimaal rendement. 

Zijn vieze zonnepanelen wel verzekerd? 

Zonnepanelen zijn meestal meeverzekerd in uw opstalverzekering, maar u kunt hier ook een aparte verzekering voor afsluiten, wanneer u een woning huurt zal dit sowieso nodig zijn. Het is altijd verstandig om te controleren of uw zonnepanelen wel zijn meeverzekerd in uw opstalverzekering. Verzekeraars vergoeden in de meeste gevallen het herstel van schade wanneer deze door heftige weersomstandigheden is ontstaan (behalve onzichtbare hagelschade, dit vergoeden verzekeraars vrijwel nooit), maar keren geen bedrag uit voor schade door nalatigheid. Het niet laten schoonmaken van uw zonnepanelen valt onder schade door nalatigheid, hierdoor zijn uw zonnepanelen dus niet verzekerd wanneer u ervoor kiest om uw zonnepanelen niet schoon te laten maken.

Wat is het belang van het laten reinigen van zonnepanelen door een professional?

U weet onderhand wel dat het laten reinigen van uw zonnepanelen van groot belang is, en in uw voordeel werkt. U vraagt zich vast ook af of u dit niet gewoon zelf kunt doen, het komt er op neer dat dit niet verstandig is en dat u het beter aan een professional over kunt laten. Dit is om de volgende redenen: 

 • Er ontstaan gemakkelijk krassen op uw zonnepanelen
 • Te veel kalk in het water beschadigd uw zonnepanelen
 • Het is belangrijk om het juiste veiligheidsmateriaal te hebben
 • Wanneer het water te snel droogt ontstaan er vlekken en kringen, dit verlaagt het rendement

Er komen over het algemeen snel krassen op zonnepanelen, een professional heeft hier meer kennis over en laat uw zonnepanelen weer netjes achter. Nog een paar voordelen van het laten schoonmaken van uw zonnepanelen door een professional zijn: 

 • Geen valgevaar voor u 
 • U hoeft niet te investeren in speciaal schoonmaakmateriaal
 • Uw zonnepanelen worden grondig gecontroleerd op schade 
 • Garantie op een juiste uitvoering van de schoonmaak
 • U heeft geen risico op het beschadigen van uw zonnepanelen
 • Het laten reinigen verlengt de levensduur van uw zonnepanelen

Het laten reinigen van zonnepanelen kan dus het beste gedaan worden door een professional, en kan u veel rendement schelen. Zo bespaart u weer.

Over Schoonmaakbedrijf MSE

Wanneer het gaat om schoonmaken bent u bij Schoonmaakbedrijf MSE aan het juiste adres, onze medewerkers maken op een professionele en betrouwbare wijze schoon. Van kantoren en praktijkruimtes tot algemene ruimtes, MSE is thuis in alles wat met steriliteit te maken heeft. We zorgen er voor dat de ruimte niet alleen schoon voor het oog, maar echt schoon is. Zo hoeft u zich niet druk te maken over het schoonhouden van de ruimte, en kunt u zich bezighouden met andere dingen. Wij voeren onze werkzaamheden dagelijks met veel plezier uit. Dit doen wij met opgeleide, flexibele en proactieve medewerkers. Onze medewerkers beschikken niet alleen over de basisopleiding schoonmaak, maar worden ook ingewerkt op de vaste schoonmaak locaties. Zo zorgen wij ervoor dat al onze medewerkers professioneel en dienstbaar zijn, en niet opgeven tot alles echt schoon is.

 

Ga naar alle nieuwsberichten.